Mediebarometern maj 2014

2014-06-09

Trenden stabil: Sundsvall kvar i skuggan

Går det bra för Sundsvall eller står utvecklingen och stampar? Därom finns det onekligen många och olika uppfattningar. Vilka som har mest rätt är svårt att säga, men merparten av den statistik som kommer fram ger belackarna mest rätt. Och Mediebarometern stämmer ånyo in i den kören.

I maj månad fick Sundsvall totalt 48 exponeringar i våra utvalda rikstidningar. Umeå fick mer än dubbelt så mycket, 104 exponeringar. Se tabell nedan.

En titt på innehållet i Sundsvalls exponeringar ger inte mycket att rapportera hem om. Huvuddelen består av lättare material, som sportens tips- och resultatservice samt dikter, dödsrunor och kuriosa på familjesidorna. GIF Sundsvall, Dragons och Bergsåker får några exponeringar var men inga större rubriker.

Att färska sundsvallsbon, skidåkaren Johan Olsson, är ett starkt nyförvärv bevisas av att DI skriver en halvsida (140528) om att han ska tävlingssegla för ÅF i sommar.

Företagarnas kongress, simstjärnan Johannes Skagius comeback efter sjukdom och teatersatsningen ”Norrländsk passion” ger enstaka positiva exponeringar men utan att det direkt kommer Sundsvall till del. Tvärtom konstaterar SvD:s recensent att Gärdehovs ishall är ”ingen charmig plats”.

En 60-årig sundsvallsbo som ertappats med 200 000 barnporrbilder i datorn slipper fängelse på grund av att Sundsvallspolisen inte hunnit utreda fallet ordentligt, rapporterar DN. En enskild sundsvallspolis, Seppo Penttinen, anklagas från två håll på DN Debatt för att ha förstört mordutredningen kring Thomas Quick.

Sjukvården i Sundsvall får också en släng av sleven när DN berättar historien om Daniel Häggkvist, en ung och frisk man som plötsligt fick ont i benet. Han låg inlagd fyra dygn på Sundsvalls sjukhus och blev konstant sämre utan att man fann något svar. Det blev transport till Umeå där man genast kunde konstatera MS.


Månadens bästa: Abel Mulugeta Demissie

Det mest upplyftande inslaget denna månad hämtar vi från SvD:s ledarsida och ett starkt inlägg för öppenheten och rörligheten, signerat politiska chefredaktören Tove Lifvendahl (140511). Lifvendahl pläderar för värdet av mångfald och lyfter som ett exempel fram Abel Mulugeta Demissie. Abel är född i Eritrea men bor nu i Sundsvall och pluggar datavetenskap på Mittuniversitetet. Han har fått ett studiestipendium från svenska staten, men boende, mat och kursböcker betalar han själv. För att försörja sig planterar han träd åt SCA. ”Han har inte tagit någons jobb, om någon undrar. Av SCA:s 600 plantsättare i fjol, var 560 från utlandet. Ingen gick förbi någon kö av arbetssökande svenskfödda. Jobben hade helt enkelt inte blivit gjorda om det inte gått att attrahera utländsk arbetskraft”, skriver Lifvendahl.


Mängd exponering i rikspress

Lokalt: Lågsäsong för jämtarna

Maj 2014

DI

DN

DS

SvD

Tot 2014

Umeå

104

5

52

7

40

545

Luleå

69

10

27

5

27

387

Ö-sund/Åre

27

1

18

1

7

268

Sundsvall

48

5

24

0

19

238

Tabellen visar antal artiklar där respektive ort omnämnts i Dagens Industri (DI), Dagens Nyheter (DN), Dagens Samhälle (DS) och Svenska Dagbladet (SvD). I fet stil anges totalsiffran för maj månad och totalt för årets första fem månader.


Regionalt: Västernorrland iskallt

Maj 2014

DI

DN

DS

SvD

Tot 2014

Västerbotten

32

5

14

1

12

203

Jämtland

27

1

12

1

13

189

Norrbotten

38

3

18

8

9

192

Västernorrl.

10

0

6

1

3

69

En motsvarande artikelsökning på länsnivå visar att Västernorrland exponeras betydligt mindre än sina norrländska grannar. Det gängse mönstret över tid är att Västernorrland får knappt hälften så mycket publicitet som sina norrländska grannar.

Värt att notera är att Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland befolkningsmässigt är ungefär jämnstora med i runda tal 250 000 invånare i varje. Jämtland är bara hälften så stort med cirka 125 000 invånare.


Vill du ha en egen medial genomlysning av din egen ort eller organisation? Eller kanske en hel bransch eller konkurrent? Kontakta oss för offert på jerker@skylark.se

Vill du inte ha fler exemplar av Mediebarometern? Skriv ett mejl till oss på samma adress så tar vi bort dig från sändlistan.


Lämna en kommentar